Les Figures

Els Gegants del Casc Antic

Els Gegants del Casc Antic
Els Gegants del Casc Antic

Després de molts anys insistint en retrobar i treure els gegants de l’església de Sant Pere de les Puel·les, i davant de la negativa del rector, el senyor Juli Carbó i Montardit de manera desinteressada i juntament amb altres amants de la cultura popular, van decidir dur a terme un gran projecte pels barris del Casc Antic, la creació d’uns gegants representatius d’aquest.

Aquest grup de gent emprenedora van escollir a l’artesà cardoní Antoni Mujal, per fer realitat la creació de dos personatges vinculats amb els dos grans barris del Casc Antic, el barri de Sant Pere i el de la Ribera.

La seva estrena va ser ben singular, es va celebrar un 5 de febrer de 1995 en un nou espai urbà dels carrers Allada i Vermell. I van participar tots els gegants del districte de Ciutat Vella, inclosos els gegants de la Casa de la Caritat, aquest és l’únic cas d’uns gegants que tenen sis parelles de gegants com a padrins, sense oblidar-nos l’actriu Mercè Bruquetes i el president del Districte senyor Xavier Casas, que foren els padrins de carn i ossos.

El gegant, en Peret, representaria un fanaler de finals del segle XIX, ofici típic de l’època, ja que els barris del Casc Antic, també conegut com el barri dels fanals, va ser el primer lloc de Barcelona on s’instal·laren els fanals de gas. Al gegant se l’anomenà Peret, com el patró del barri, Sant Pere.

La indumentària que llueix consta d’u na gorra, casaca de color gris, camisa blanca, faixa vermella i faldellí negre, cal destacar el fanal que dur a la mà dreta i la torxa de l’altra mà i que s’il·luminen quan es fa fosc.

La Marieta de l’Ull Viu, geganta del Casc Antic de Barcelona, representa una figura real i alhora llegendària, la Marieta de la cançó, la que anava a la font del Gat i sempre ben acompanyada. Es diu que aquest personatge vivia al barri de la Ribera, que tenia l’ofici de planxadora i sempre duia un cistell de roba. Després de que un soldat la deixés prenyada marxà del barri avergonyida. Anys més tard tornà, i l’ajuntament li va concedí una paradeta d’anissos i llaminadures a la plaça de Sant Agustí Vell, que la va fer popular.

La geganta del Casc Antic llueix la indumentària pròpia de l’època, amb monyo, un cistell de clavells a la mà esquerra, i un mocador de puntes fet per les puntaires de les rambles de la ciutat a l’altre mà.L’any 2005 van celebrar el seu desè aniversari canviant el seu vestuari acompanyats dels gegants dels barris del Casc Antic: els de Sant Pere de les Puel·les, els de Santa Maria del Mar i els del carrer Princesa. Cal destacar que les dues primeres parelles assistents a l’acte van ser aquells gegants que anys enrere restaven tancats en una església, o en el cas de Santa Maria del Mar desapareguts.

El Peret el Fanaler i la Marieta de l’Ull Viu celebren la seva festa pels volts de la diada de Sant Pere, 29 de juny, amb la seva tradicional trobada de gegants. També se’ls pot veure any rere any en les principals festes de la ciutat com les festes de la Mercè i Santa Eulàlia, igual que a la resta de barris del districte de Ciutat Vella i a les poblacions on hi son convidats.

Fotografies: Miquel Burgès / Text: Abel Plana

 

Peret el Fanaler

 • Alçada : 3,65 metres
 • Pes : 46 quilograms
 • Data construcció : 1995 (Toni Mujal)

Marieta de l'Ull Viu

 • Alçada : 3,55 metres
 • Pes : 38 quilograms
 • Data construcció : 1995 (Toni Mujal)

Més informació

Associació Colles Gegantera, Diables, Bestiari, Grallers i Tabalers del Casc Antic (AGEDIB)

La Casa dels Entremesos
Pl.Beates, 2
08003 Barcelona
gegantics@yahoo.es

Responsables:

 • Jordi Carbó
 • Abel Plana
 • Amb el Suport de
 • Departament de Cultura.Generalitat de Catalunya
 • Ajuntament de Barcelona. Institut de Cultura
 • Ajuntament de Barcelona. Districte de Ciutat Vella

llicència Creative Commons
Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència Creative Commons si no s'hi indica el contrari

PageRank