Les Figures

Els Gegants de Santa Maria del Mar

Els Gegants de Santa Maria del Mar
Els Gegants de Santa Maria del Mar

La primera referència històrica dels gegants de Santa Maria del Mar és del 1582, ja que es parla de l’assistència dels gegants a una de les processons del Corpus de la Basílica, donant molta importància al fet que veiessin personatges tant grans que arribessin a l’alçada de les balconades de les casses de llavors.

Aquest gegants, actualment coneguts com a Rei Salomó, ell, i Reina de Sabà, ella, durant el transcurs dels segles han canviat moltes vegades d’imatge i de vestuari, però els actuals es basen en un projecte que podem trobar al llibre de Joan Amades, “GEGANTS, NANS I ALTRES ENTREMESOS”, aquest és de l’any 1875 obra de l’escenògraf F. Soler i Rovirosa, aquells gegants van ser una realitat l’any 1880.

Van sortir molt pocs anys, degut a les grans dimensions i l’elevat pes dels gegants, però setze anys després es tornaren a veure al 1902 a una trobada de gegants celebrada a Barcelona, on des de llavors se’ls hi va perdre el rastre, molts historiadors diuen que es van cremar durant la Guerra Civil, però les fotos de les fogueres de l’època, i alguns testimonis desmenteixen el fet de que hagin estat cremats, per tant resta l’esperança que estiguin en algun lloc guardats.

Des de la seva recuperació l’any 2002, aquests gegants s’estan complementant amb nous detalls, un exemple clar va ser el seu nou ventall, fet a mà per un membre de la colla, amb plomes de paó i estruç, amb pedreria formant l’escut de la basílica.

Els gegants de Santa Maria del Mar, membres del seguici Popular de la ciutat de Barcelona, participen a tots els actes emblemàtics de la ciutat i són els que tenen l’honor d’obrir la mostra de balls del “Toc d’Inici” de Barcelona. L’any següent a la seva recuperació, la colla gegantera del Casc Antic, creà un nou acte per aquestes figures, l’anomenada i ja famosa “Ballada de Gegants Històrics dins de la Basílica”, la qual s’ha fet un lloc dins dels actes geganters emblemàtics. Aquest acte consta d’una passejada nocturna pels voltants de la basílica i una mostra de balls dels gegants davant de l’altar de l’església que s’inicia amb l’entrada de totes les parelles pel passadís central. Tots els gegants que participen a la Ballada són figures històriques, les quals són escollides per la seva destacada presència i ball.

La participació d’aquest gegants en festes populars són força limitades pel seu protocol d’actuació, però els podem veure a les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona, a la Processó del Corpus, a la Festa Major del Casc Antic de Barcelona, a les Festes de la Mercè, i com no, a la seva Ballada. Tot i així els gegants han estat a diferents poblacions del nostre principat.

Per la colla Gegantera del Casc Antic és tot un honor haver pogut recuperar i dansar els gegants de Santa Maria del Mar de Barcelona.

Fotografies: Miquel Burgès / Text: Abel Plana

 

El Rei Salomó

 • Alçada : 4,40 metres
 • Pes : 60 qilograms
 • Data construcció : 2001 (Toni Mujal)

Reina de Saba

 • Alçada : 4,35 metres
 • Pes : 60 quilograms
 • Data construcció : 2001 (Toni Mujal)

Més informació

Associació Colles Gegantera, Diables, Bestiari, Grallers i Tabalers del Casc Antic (AGEDIB)

La Casa dels Entremesos
Pl.Beates, 2
08003 Barcelona
gegantics@yahoo.es

Responsables:

 • Jordi Carbó
 • Abel Plana
 • Amb el Suport de
 • Departament de Cultura.Generalitat de Catalunya
 • Ajuntament de Barcelona. Institut de Cultura
 • Ajuntament de Barcelona. Districte de Ciutat Vella

llicència Creative Commons
Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència Creative Commons si no s'hi indica el contrari

PageRank