Les Figures

La Gegantona Laia

La Gegantona Laia
La Gegantona Laia

El 1997 Carme Solé, dibuixant i contista, va ser l'encarregada de fer les il·lustracions del programa i del cartell de les Festes de Santa Eulàlia, festa major d'hivern de Barcelona i de Ciutat Vella; d'aquelles il·lustracions va néixer la Laia, un personatge entranyable. La Laia és una nena d'uns tretze anys, vestida com una barcelonina del segle IV, època quan, el llegendari barceloní diu que va viure la primera patrona de la ciutat.

Fruit de la bona acollida que va tenir, passant a ser un autèntic símbol i imatge de la festa, l'Institut de Cultura de Barcelona, el Districte de Ciutat Vella i la CCGBCV es van posar d'acord per fer construir una figura festiva de la Laia i d'aquesta manera, enriquir la imatgeria festiva municipal i el patrimoni de la ciutat.La Gegantona Laia
La Gegantona Laia

La gegantona Laia es va estrenar el 12 de febrer de 1998, diada de Santa Eulàlia, durant el pregó de les festes i, des d'aleshores és portada pels nens i nenes geganters de la CCGBCV. Pel protocol que des del primer moment es va dispensar a la Laia, al llarg de l'any la gegantona només surt per les festes de Santa Eulàlia, tot preservant la màgia i l'encant de la figura.

Cal aclarir que la gegantona Laia, malgrat el que es pugui pensar, no és la figura de Santa Eulàlia, sinó que representa una nena barcelonina del segle IV dipositària de l'esperit solidari, valent, tossut, cívic i tolerant de Barcelona. Tot i així, du a les mans, els atributs de la santa, a la dreta la creu en aspa de Sant Andreu i a l'esquerra, una palma fresca.

 

Gegantona Laia

  • Alçada : 2,70 metres
  • Pes : 16 quilograms
  • Data construcció : 1988 (Xavier Jansana i Font)

Més informació

Associació Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella

La Casa dels Entremesos
Pl.Beates,2
08003 Barcelona


Responsables:

  • Xavier Cordomí
  • Amb el Suport de
  • Departament de Cultura.Generalitat de Catalunya
  • Ajuntament de Barcelona. Institut de Cultura
  • Ajuntament de Barcelona. Districte de Ciutat Vella

llicència Creative Commons
Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència Creative Commons si no s'hi indica el contrari

PageRank